CímlapNévadónk, Ádám Jenő

Névadónk, Ádám Jenő

Ádám JenőSzigetszentmiklóson született 1896. december 12-én. A budapesti tanítóképző elvégzése után az első világháború katonájaként az orosz frontra került, fogságba esett. A fogolytáborokban kórust, zeneiskolát szervezett, zenét oktatott. A fogságból hazatérve a főváros több iskolájában tanított és közben 1921-től 1925-ig a Zeneakadémián tanult. Kodály Zoltán zeneszerzés szakos növendéke volt.

1929-től a Zeneakadémia tanára lett, szolfézst, karvezetést, dalirodalom-ismeretet, kamaraéneket, magyar népzenét és ének-zenetanítási módszertant tanított. Húsz éven át vezette a Zeneakadémia énekkarát, a középiskolai ének-zenetanár-képzőt. Az Apponyi kollégium tanszékvezető tanára volt. Százával kerültek ki keze alól azok az énektanárok, akik az ő példáját követték és adták tovább zenei tudásukat, hivatásszeretetüket, az ifjúság nevelése iránti elkötelezettségüket.

Fáradhatatlan munkájának egyik eredménye az a magyar ének-zene-tanítási módszer, amely világhírt szerzett Magyarországnak. Kodály Zoltán biztatására 1944-ben megírja „Módszeres énektanítás a relatív szolmizáció alapján” című könyvét. Ezen új módszer szellemében írta az általános iskolák számára az „Énekeskönyvek” című tankönyvsorozatát. Pedagógiai működése során minden iskolatípusban tanított, ezenkívül a rádióban, majd a televízióban tartott zeneismertető előadásokat. Tanulmányokat írt magyar és külföldi szaklapokba.

Karmesterként is működött, számos budapesti énekkart vezényelt. Komponistaként műveit a Bartók és Kodály által kezdeményezett, népzenén alapuló stílusban írta. Ezek közül néhány: Domenica-szvit (nagy zenekarra), Mária Veronika misztériumjáték, Magyar Karácsony (daljáték), Arany János dalai (két dal zenekari kísérettel), vonós-négyesek, népdalfeldolgozások, kórusművek.

Hazája és népe érdekében kifejtett áldozatos tevékenységét azonban nem értékelték méltóképpen, 1959-ben nyugdíjazták. Életének utolsó tíz évében többször felkereste Észak- és Dél-Amerika magyar szórványait, népdalismertetéseivel, hazánkról szóló előadásaival erősítette az ott élők magyar identitását.

1982-ben Budapesten halt meg. Szülőfalujában, Szigetszentmiklóson helyezték el hamvait. 2001-ben munkásságát posztumusz Magyar Örökség díjjal tüntették ki.

 
Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Keresés

Belépés

Szavazások

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi

Partnereink

Ferencvárosi Önkormányzat

Partneriskolánk:
Debreceni Egyetem


Somogy Design