CímlapRendezvényekArchívumIV. Bérleti hangverseny- Bartók Konzi Zenekara 2012.04.23.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium történetében mindig fontos szerepet foglalt el a szimfonikus zenekari játék.

Híres vendégkarmesterei közül kiemelkedik Liszt Ferenc
, aki 1840-ben az iskola elődjének,a Nemzeti Zenedének alapítására ajánlotta fel élete első, teljes egészében általa végigvezényelt hangversenyének bevételét. Szintén Liszt  Ferenc volt az, aki 1865-ben, az intézmény fennállásának 25. jubileumán Erkel Ferenc társaságában betanította az iskola zenekarának Szent Erzsébet legendája című szerzeményét. De vezényelte az együttest Mosonyi Mihály, Ábrányi Kornél, vagy később Kórodi András, Ferencsik János is. A legutóbbi ünnepi alkalommal, az iskola 170 éves évfordulóján, Kocsis Zoltán dirigálta a vegyeskarral kiegészített szimfonikus zenekart.

A zenekari játék az 1950-es években vált az intézmény mindennapos feladatainak részéve. Az úttörő munkát Kemény Endre végezte el, de a próbák tanrendbe foglalása, mindenki számára hozzáférhetővé tétele Szabó Tibor igazgató nevéhez köthető. Vezetése alatt, a nyolcvanas évek elejétől kezdve a szimfonikus zenekar állandó és megbecsült szereplőjévé vált Budapest zenei életének.

A zenekar irányítását 2007-ben Bolyky Zoltán vette át. Vezényletével vett részt az együttes 2009-ben a zeneművészeti szakközépiskolák számára meghirdetett Országos Zenekari Versenyen, ahonnan az I. díjat, valamint a legjobb karmesternek járó különdíjat is elhozták. Az együttes e verseny következő, 2012-es megrendezésére is készül.

A szimfonikus zenekar műsorának két fő pillérét az oratorikus- és versenyművek alkotják. A szólistákat a versenygyőztes diákok közül választják ki. A zenekar játékát tévé-, rádiófelvételek és hanglemezek is őrzik.

MŰSOR:

W. A. Mozart: Figaro házassága – nyitány

C. D. von Dittersdorf: E-dúr nagybőgőverseny - I-II. tétel
Mohácsi Tivadar – nagybőgő (tanára: Lukácsházi István)
A IV. Országos Brácsa- és Nagybőgőverseny I. díjasa (2011)

L. van Beethoven: c-moll zongoraverseny - I. tétel
Vojtek Jan – zongora (tanárai: Eckhardt Gábor, Kecskés Balázs)
A XIV. Országos Zongoraverseny és a I. Kaunas Sonorum Nagydíjasa (2011)

L. van Beethoven: 2. szimfónia - II. tétel


C. M. von Weber: Concertino
Egri Márton – klarinét (tanára: Kraszna László )
A szlovéniai Nemzetközi Klarinétverseny II. díjasa (2011)

Vezényel: Kaposi Gergely

 
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Keresés

Belépés

Szavazások

Ki olvas minket

Oldalainkat 30 vendég böngészi

Partnereink

Ferencvárosi Önkormányzat

Partneriskolánk:
Debreceni Egyetem


Somogy Design