CímlapRendezvényekArchívumI. Bérleti hangverseny-Jánosi együttes 2012.01.20.

I. Bérleti hangverseny-Jánosi együttes 2012.01.20.

A Jánosi Együttes

a magyarországi táncház mozgalom megalapítói közé tartozik.
Az együttes megalakulása óta egyrészt a magyar hangszeres népzenei hagyomány autentikus megszólaltatásával vívott ki elismerést, másrészt önálló zenei műsoraival, hangversenyeivel.

Tánchagyományunkkal összeforrott évezredes tánc-zenei örökségünk emlékeit nagyrészt csak a szájhagyomány őrizte meg a 21. századig. Hegedűn megszólaló táncdallamainkról azonban már csaknem háromszáz éve kéziratos táncdallam-gyűjteményeink is hírt adnak. Ezeknek a régi gyűjteményeknek a dallamanyaga az, ami az Együttes műsorain a magyar tájak hagyományos népi táncmuzsikája mellett megszólal.

Az Együttes első átütő sikerét az a színházi műsora jelentette, amelyben Bartók néhány népzenei témájú művének forrásait vitte a közönség elé. A műsort, amelyet többéves kutatómunka előzött meg, a közönség és a kritika is lelkesedéssel fogadta. Ezt bizonyítja, hogy a bemutató (1981) óta számtalan változatban került színpadra itthon és külföldön egyaránt.
A nyolcvanas évek közepétől az Együttes működésének legfontosabb területe a magyar hangszeres zenei hagyomány múltjának bemutatása. A magyar falvak vonós tánczenéje a 18. századi magyar zenei hagyományban gyökerezik. Ezt a korábbi feltevést Jánosi András több száz dallamra kiterjedő zenei összehasonlító munkával igazolta. Ennek során derült fény a Liszt rapszódiák (és más kortárs művek) korábban ismeretlen népzenei vonatkozásaira, hangszeres népzenénk 18. századi gyökereire valamint arra, hogy a magyar falusi zenészek a 18. századi dallamokkal együtt a korabeli vonós előadásmódot is megőrizték. Az Együttes e témához kapcsolódó műsorai a zenekutatás legújabb eredményeire épülnek, ugyanakkor a nagyközönség érdeklődésére is méltán tarthatnak számot, népszerű, közérthető stílusukkal.

Tematikus koncertjeivel az együttes új műfajt teremtett.  A magyar népzenei mozgalomban egyedülálló az a huszonegy tematikus koncertműsor, amelynek mindegyike a magyar zenei hagyomány egy-egy fontos területét, korszakát, vagy a műzenére gyakorolt hatását mutatta be közérthető formában.

Az együttes eddigi pályafutása alatt Európa csaknem minden országában megfordult, járt a tengerentúlon is és játékáról több külföldi rádiótársaság  is felvételt készített (BBC, WDR, Sveriges Riksradio, YLE, Radio Polska).


„Magyar Rapszódia” koncert műsor

2011-ben ünnepli a zenei világ Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját.

A Jánosi Együttes „Magyar Rapszódia” című koncert műsorával kíván tisztelegni a nagy zeneszerző emléke előtt.
Az Együttes a műsoron megszólaltatja azt a Liszt korabeli magyar zenei világot, amely a zeneszerzőt, a Magyar Rapszódiák megírására inspirálta. A koncerten felcsendülnek azok a 18., 19. századi magyar táncdallamok, verbunkos dallamok, korabeli népies műdalok továbbá valódi népi dallamok és korabeli „cigányzenei darabok” amelyek a Magyar Rapszódiák forrásául szolgáltak.

A koncert előadói:

Jánosi Együttes:

Jánosi András – hegedű
Túri András – brácsa
Kiss Csaba – bőgő

Közreműködnek:

Kobzos Kiss Tamás -
ének
Nyitrai Tamás – hegedű

 
Ma 2024. április 19., péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Keresés

Belépés

Szavazások

Ki olvas minket

Oldalainkat 33 vendég böngészi

Partnereink

Ferencvárosi Önkormányzat

Partneriskolánk:
Debreceni Egyetem


Somogy Design